Alla nyheter

Delphi vinner fastighetsmål

Det är inte alltid lätt att på ett tydligt sätt visa vilken nytta anlitandet av rätt ombud gör. Sällan finns möjligheten att jämföra utfallet med vad som hade blivit utfallet med annat eller inget juridiskt biträde. Nu ges dock tillfälle att direkt jämföra två ärenden med precis samma omständigheter men med olika utgång.

En grupp om 89 fastighetsägare har överklagat ett bygglov och förlorat i länsstyrelsen, mark- och miljödomstolen och sedan också nekats prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen. Detta ledde till att byggaren inledde entreprenaden med sprängningsarbeten. Totalt har 111 personer klagat på bygglovet, och på grund av länsstyrelsens hantering av målet prövades bygglovsfrågan i två parallella processer i länsstyrelsen och senare i mark- och miljödomstolen. Detta är ovanligt. Advokatfirman Delphi företrädde berörda i den senare gruppen fastighetsägare som klagade på bygglovet. Även Delphis klienter förlorade samma frågeställning i länsstyrelsen men vann i mark- och miljödomstolen. Vidare stoppade Delphis klienter bygget genom så kallad inhibition. Det har inneburit att pågående byggarbeten avbrutits av domstolen mitt i sprängningsarbetena i avvaktan på dom. De två klagandegrupperna hade exakt samma förutsättningar, men endast den ena vann framgång. Att anlita rätt ombud gör skillnad.

Vi tackar också lantmätaren Johan Tibell som varit sakkunnig i målet. Advokatfirman Delphis team bestod av Anders Hulegårdh, Anton Melander och Elin Törnroth.