Frida Rydin

Vice VD

Redan under högstadiet hade Frida bestämt sig för att plugga juridik. Frida, som alltid varit lite rastlös att komma i mål med saker, hade till och med så bråttom att hon läste in gymnasiet i snabbare takt och kom in på juristlinjen redan i artonårsåldern.

– Mitt mål var att så fort som möjligt skrapa ihop så bra betyg att jag skulle komma in på juristlinjen, och jag tentade av alla ämnen successivt. Jag fick söka dispens för att inte behöva gå ett vanligt gymnasium. Jag vet egentligen inte vad poängen var med det, men jag var nog ganska målmedveten på den tiden.

Under utbildningen insåg Frida dock att juridik nog inte riktigt var det hon skulle vilja jobba med i framtiden, men bestämde sig ändå för att fullfölja utbildningen då juristlinjen är en bred och allmänbildande utbildning. För att bredda sig ytterligare kompletterade hon med kurser i ekonomi och marknadsföring. Frida arbetade även extra under studietiden hos en vinimportör där hon deltog i vinmässor, höll i vinprovningar och reste till vingårdar i olika länder.

Efter examen provade hon ändå på att arbeta på en mindre affärsjuridisk advokatbyrå, men gick ganska snabbt över till att driva en företagshälsovård tillsammans med sin bror.

– Det var en väldigt rolig tid som jag har stor nytta av idag. Att få insyn i att driva en verksamhet så tidigt i karriären, med allt vad det innebär gällande administration, ekonomi och personalfrågor, var lärorikt.

Många erfarenheter i bagaget

Efter ett antal år inom sjukvårdsbranschen gick Frida vidare till ett stort internationellt fondbolag. I sin roll gav hon stöd till managing director för norra och södra Europa i form av bland annat ekonomisk rapportering och uppföljning, personalfrågor, planering av den dagliga verksamheten och skötte även efter hand compliancefrågor för det nordiska kontoret.

– Då jag delvis är uppvuxen utomlands under 13 år passade den rollen mig väldigt bra, då jag fungerade lite som spindeln i nätet och hade daglig kontakt och uppföljning med de olika kontorscheferna och säljcheferna runt om i Europa. Att jag sedan även halkade in på compliancespåret var mer att behovet uppstod och att man tyckte att det passade min bakgrund som utbildad jurist. Jag fick åka till England och köra en snabbkurs i våra interna regelverk samt lära mig allt om MIFID-direktivet och fortsatte sedan arbeta med dubbla hattar.

Efter några år gick Frida vidare till en roll inom samma koncern som kontorschef på ett amerikanskt fastighetsbolag där hon ansvarade för ett etablera kontor i Stockholm vad gällde allt från processer, lokaler, personal och rekrytering. 2013 kom hon till oss på Delphi i Stockholm i en roll som administrativ chef, senare blev hon COO och idag är hon vice vd.

– Som vice vd är jag ansvarig för driften av den dagliga verksamheten och arbetar tätt ihop med vår executive partner. Jag brukar kort och gott säga att jag har världens bästa jobb!

Frida har hunnit samla på sig många erfarenheter från olika branscher under sin karriär, och att vara öppen och våga prova saker är något hon särskilt vill förmedla till någon som är i början av sin karriär.

“Våga gå din egen väg”

– Det är lite klyschigt, men alla erfarenheter är bra erfarenheter – även de dåliga. Jag tycker inte att man ska vara rädd för att prova saker, du får alltid med dig någon lärdom som berikar dig på något sätt. Passa på att sommarjobba, jobba extra eller gör praktik för att få testa på olika arbetsplatser och roller för att till exempel förstå vad du värdesätter hos en arbetsgivare. Jag kan också varmt rekommendera att ta en utbytestermin om du kan. Jag pluggade själv 1,5 år i England och det utvecklar en mycket som person. Du lär dig stå på egna ben, lär känna nya kulturer och du får lära dig språk.

– Det är också viktigt att gå din egen väg och göra det som du själv tycker är roligt och inte fastna i något, bara för att man har vissa förväntningar på sig eller för att man har pluggat något specifikt. Livet är långt och man tillbringar mycket tid på jobbet, så det är viktigt att ha ett arbete man trivs med. Jag är glad att jag vågade lämna den klassiska juristkarriären för en alternativ karriär och inte stannade kvar bara för att jag hade satsat på att bli just jurist.

Social och motiverande miljö

Frida har nu jobbat på Delphi i sju år och trivs väldigt bra i advokatbyråmiljön. Hon uppskattar det sociala och den motivation som ständigt är närvarande.

– Det roligaste med att jobba på byrå är att få jobba med alla trevliga, dedikerade och kompetenta kollegor. Eftersom många av oss är konsulter får vi också förmånen att träffa spännande personer och företag, det blir många roliga och givande möten med olika människor.

En affärsjuridisk advokatbyrå är en högpresterande miljö där alla har höga krav på leverans och tidvis kan det vara mycket att göra.

– För att trivas bra på advokatbyrå tror jag att man måste gilla att vistas i en driven miljö, arbeta i ett högt tempo och inte ha något emot att förutsättningarna ibland förändras. I vår bransch kan det komma in ett ärende som gör att du måste planera om din dag helt. Vi är alla olika och trivs med att arbeta på olika sätt, så jag tror att man bör fundera över vilken arbetsmiljö man själv föredrar och vill utvecklas i.

– Flexibiliteten på byrå gäller ju dock båda vägar. Förutom att man måste vara flexibel gentemot klient, så upplever jag att det finns en stor flexibilitet i arbetstider. Ibland jobbar man mer och ibland mindre, det finns egentligen inga fasta tider som du måste vara på plats på kontoret. Ju mer senior man blir på byrå, desto mer styr man över sin egen tid. Behöver man gå tidigt kan man göra det och kanske jobba hemifrån senare. Jag har själv två barn och givetvis är det ett pussel och ibland får man ta hjälp av barnvakter, mor- eller farföräldrar, men det funkar.

När det kommer till jämställdhet och hur vi ska få fler kvinnor i ledande positioner på advokatbyråer tror Frida att ett visst aktivt val, som kommer att ha stor inverkan, måste göras ganska tidigt.

– Ett viktigt råd till den som både vill göra karriär och bilda familj är faktiskt att diskutera igenom förutsättningarna med sin partner i förväg. Utan ett jämställt förhållande, där ni båda två tar lika stort ansvar för familj och hem, så kommer det bli svårare att få ihop det. Vi kommer inte ifrån att det är en viktig utgångspunkt för att män och kvinnor ska kunna göra karriär på lika villkor.

 

Fridas bästa tips till studenter:

  • Om du får möjlighet att åka på ett utbytesår – ta chansen!
  • Passa på att prova olika arbetsplatser och branscher under studietiden genom till exempel extrajobb, sommarjobb eller uppsatspraktik.
  • Våga gå din egen väg.
  • Det är viktigt att trivas på jobbet – det är en stor (och rolig) del av livet!