Alla nyheter

Rana från Syrien ser praktikplatsen på Delphi som nyckel till arbetslivet i Sverige

Under nästan ett år praktiserar Rana Barghouth på Delphis HR-avdelning. Rana arbetar med personal och rekrytering:
– Jag assisterar i det operativa personalarbetet där uppgifterna inkluderar administrationen kring lönerevisionen, sjukfrånvaron samt rekryteringsprocesser, anställningsavtal och rapporter.
Rana Barghouth har tidigare erfarenhet av HR-frågor i ett internationellt bolag i Syrien, där hon arbetade tio år innan hon kom till Sverige. Hon berättar att arbetsuppgifterna är likartade, men den stora skillnaden ligger i kulturen:
– Praktikplatsen ger mig chansen att bli involverad i arbetsmiljön och får möjligheten att förstå den bättre eftersom det finns mycket kulturskillnader.
Rana berättar:
– Det finns skillnader i sätt att kommunicera. Ett enkelt exempel är mailen. Om jag vill maila en svensk ska det helst vara direkt, kortfattat och trevligt såklart. I Syrien måste det vara långa texter med en ordentlig introduktion samt ett mångordigt avslut, annars är det oartigt. Rana Barghouth fick tips om praktikplatsen via LinkedIn genom ett projekt, RAMP (rapid acceleration management program) som drivs av Handelshögskolan i Stockholm. Under ett år erbjuds ett urval nyanlända akademikerflyktingar en managementutbildning på tio veckor som varvas med en praktikplats. Syftet är ”att öka mångfalden inom svenskt näringsliv och stärka svensk konkurrenskraft
genom en mer inkluderande samhällsutveckling”. Det är hård konkurrens om platserna. Av nära 100 sökande valdes endast 15 personer, varav Rana var en av dem. Rana beskriver sin glädje över att vara utvald. Hon uppskattar programmet mycket och hoppas att fler får tillfälle att delta i RAMP.
– Jag blev så glad är jag fick besked om att jag var antagen till RAMP och skulle få vara på Delphi! Dessa praktikplatser är en nyckel till integration i arbetslivet tillsammans med språket. När det gäller advokatbranschen är det särskilt svårt för nyanlända utbildade jurister att arbeta på en advokatbyrå, som jurist. Det går inte utan den svenska juristutbildningen, man måste kunna den. Men det vore toppen om Delphi, och fler advokatbyråer för den delen, fortsätter att ta emot nyanlända för praktik
och tjänster som inte kräver juridisk utbildning. Det är verkligen ett mycket bra sätt att få lära sig arbetslivet i Sverige, säger Rana Barghouth.
David Aversten, Managing Partner på Delphi ser tydliga fördelar för advokatbyrån med denna typ av projekt generellt och samarbetet med Rana Barghouth.

– Delphi arbetar sedan flera år tillbaka med jämlikhet och jämställdhet. En del i den planen innefattar en ökande andel utrikesfödda i personalen, precis som samhället i stort. Advokatbyråbranschen behöver konkret ta ett större samhällsansvar när det gäller dessa viktiga frågor liksom andra
branscher i Sverige idag. Rana Barghouth hjälper oss att förstå andra kulturer och tankesätt och bidrar såklart både positivt och effektivt i den operativa verksamheten.