Alla nyheter

Europeiska private equity-bolag tror starkt på Norden

Den nya undersökningen ”Nordic survey 2012” visar att den europeiska private-equity-branschen har en stark tilltro på Norden som investeringsregion.

 

Undersökningen som genomfördes bland deltagarna på mässan ”Nordic Private Equity Congress” visar att omkring 70 procent av respondenterna planerar att starta en ny fond med fokus på investeringar i Norden de kommande 12 till 24 månaderna. Hela 90 procent tror dessutom att private equity-investeringar i Norden kommer överträffa investeringar i Europa under 2012.

Resultatet i undersökningen visar även att 42 procent av respondenterna tror att avkastningen på investeringar i Norden år 2012 kommer vara minst 10 procent högre än i övriga Europa. 69 procent anger att den stabila makroekonomiska situationen i Norden är den huvudsakliga faktorn som skiljer regionen från övriga Europa.

”Undersökningen bekräftar att Norden fortsätter vara en mycket intressant region för private equity. Den visar även tydligt på branschens tilltro till att de nordiska private equity-husen kommer att leverera över branschsnittet. Historiskt sett har de nordiska private equity-husen varit mycket framgångsrika. Detta i kombination med en stabilare makroekonomisk situation i Norden jämfört med omvärlden spelar sannolikt in i branschens framtida förväntningar på Norden som en fortsatt ledande region för private equity-investeringar”, säger David Aversten, partner på Advokatfirman Delphi.

Sett till bransch anser 33 procent att tjänstesektorn, följd av konsumentmarknaden (22 procent), kommer vara de mest attraktiva marknaderna för private equity-investeringar de kommande 12 till 24 månaderna. Endast 11 procent tror på sjukvårdsektorn, vilket är en kraftig nedgång jämfört med föregående år då 34 procent av bolagen ansåg att sjukvårdssektorn var den mest attraktiva branschen för private equity-investeringar.

Undersökningen ”Nordic survey 2012” genomfördes av advokatfirman Delphi i samarbete med nättidningen Unquote på branschmässan ”Nordic Private Equity Congress” (www.nordicpecongress.com). På mässan som gick av stapeln i Stockholm den 31 maj deltog omkring 150 personer på ledande befattningar i den nordiska och europeiska private equity-branschen. Omkring 100 av dessa personer deltog i undersökningen som genomfördes med mentometerknappar i konferenslokalen.

Undersökningen ”Nordic survey 2012” återfinns bifogad i sin helhet.