Alla insights

Delphi insights: Ändrade bestämmelser om arbetstid för vattenverksamhet

Regeringen föreslår ändrade bestämmelser om arbetstid för vattenverksamhet i syfte att möjliggöra för vår tids omfattande och komplexa vattenverksamheter som tillgodoser väsentliga allmänintressen. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Ett tillstånd enligt miljöbalken ska innehålla en begränsning i tid för de arbeten för vatten-verksamhet som tillståndet omfattar, så kallad arbetstid. Denna tid ska bestämmas utifrån vad som är motiverat i det enskilda fallet och får idag som högst bestämmas till tio år.

Denna tidsbegränsning härrör från 1918 års vattenlag och har visat sig utgöra ett problem i förhållande till vår tids omfattande och tekniskt komplicerade vattenverksamheter. Frågan ställdes på sin spets i samband med Svensk Kärnbränslehantering AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till slutförvaring av använt kärnbränsle. Slutförvaringsprojektet skulle omfatta vattenverksamhet som sträcker sig över den lagstadgade arbetstiden varpå mark- och miljödomstolen uppmanade regeringen att se över gällande bestämmelser.

Mot denna bakgrund har regeringen tagit fram ett lagförslag som gör det möjligt att tillåta en arbetstid som överstiger tio år för vattenverksamhet som tillgodoser ett väsentligt allmänintresse och som av särskilda skäl inte kan slutföras inom tio år. Enligt förslaget ska ”väsentligt allmänintresse” förstås som ett intresse som har särskild betydelse för samhällsutvecklingen eller regionalpolitiken, exempelvis verksamheter av stor betydelse för samhällsnyttan och som är nödvändiga för en välfungerande infrastruktur eller andra samhälleliga funktioner. Som ”särskilda skäl” beaktas exempelvis verksamhetens tekniska utformning, förutsättningarna för anläggande och specifika geologiska förhållanden.

Regeringen bedömer att en mer omfattande arbetstid kräver vissa följdändringar. För sådan vattenverksamhet som har beviljats en arbetstid som överskrider tio år föreslås tiden för framställan om ersättning för oförutsedd skada gälla från att tillståndsdomen vunnit laga kraft och senast tjugo år efter det att arbetstiden har löpt ut. Vidare föreslås en obligatorisk omprövning av villkoren vart tjugonde år avseende återstående arbeten för vattenverksamhet. För sådan omprövning ska tillståndsinnehavaren inte behöva upprätta en specifik miljöbedömning, dvs. hålla samråd eller upprätta en miljökonsekvensbeskrivning. En omprövning ska inte kunna medföra villkor som innebär att vattenverksamheten inte längre kan bedrivas eller avsevärt försvåras.

Idag gällande regler om konsekvenser vid arbetstidens utgång ändras inte. Det innebär att enbart obetydliga delar får återstå att utföra vid arbetstidens utgång, i annat fall förfaller tillståndet i sin helhet. Tillståndsinnehavaren ska även fortsättningsvis ha möjlighet att ansöka om en förlängd arbetstiden med som högst tio år. Sådan förlängning förutsätter att tillståndshavaren har giltigt skäl för dröjsmålet eller att synnerliga olägenheter uppstår om tillståndet förfaller.

Är lagändringen relevant för ert projekt? Tveka inte att höra av er till oss om ni har frågor.

Elisabeth Werner

Partner / Advokat

Malmö

Elisabeth Werner

Moa Almquist

Senior Associate / Advokat

Malmö

Moa Almquist