Alla nyheter

Delphi företrädare till Svenska kyrkan vid vinst i tillståndsprocess i förvaltningsrätten

Advokatfirman Delphi har framgångsrikt företrätt Stockholms stift och Uppsala stift inom Svenska kyrkan mot Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) vid Förvaltningsrätten i Stockholm. Processen rörde stiftens rätt att behandla personuppgifter om lagöverträdelser som en del av stiftens tillsyn över präster och diakoner. Den 16 februari beslutade förvaltningsrätten att stiften ska få tillstånd att behandla den här typen av uppgifter inom ramen för sin tillsyn.

Processen har sin bakgrund i att IMY lämnat avslag på stiftens ansökan om tillstånd att behandla personuppgifter om lagöverträdelser i sin tillsyn över präster och diakoner med motiveringen att det saknades en laglig grund för att behandla känsliga personuppgifter enligt artikel 9 i dataskyddsförordningen. Delphi biträdde stiften vid överklagande av beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. I ett första avgörande från juni 2020 meddelade förvaltningsrätten att stiften har lagligt stöd för att behandla känsliga personuppgifter i tillsynsprocesser mot präster och diakoner. Målet återförvisades till IMY för prövning av om övriga krav för behandling av personuppgifter enligt dataskyddsförordningen var uppfyllda.

I januari 2021 meddelade IMY avslag till ansökan om tillstånd på en annan grund, denna gång för att det saknades en laglig grund för att behandla personuppgifter i allmänhet enligt artikel 6 i förordningen. Delphi biträdde stiften i överklagandet av beslutet. Den 16 februari 2022 slog förvaltningsrätten fast att det finns lagligt stöd för behandlingen enligt artikel 6 och gav stiften tillstånd att behandla uppgifter om lagöverträdelser. Förvaltningsrättens dom har ännu inte vunnit laga kraft.

Svenska kyrkan och stiften har under målens gång företrätts av Peter Nordbeck, Linus Larsén, Henrik Bengtsson och Anna Nyström.