Alla nyheter

Delphi genomför lyckad rekonstruktion för kafékedja i Göteborg

I januari i år tvingades kafékedjan Condeco AB i Göteborg gå in i rekonstruktion. Mercedes Lennartsson Anderås utsågs till rekonstruktör i ärendet som nu har genomförts med lyckat utfall.

År 2019 omsatte Condeco närmare 61 miljoner kronor för att året därpå landa på knappt 37 miljoner kronor. Skälet till krisen var helt coronadrivet och kafékedjan präglades av en tuff period med permitteringar, uppsägningar och skulder. Nu har läget vänt för Condeco tack vare rekonstruktionen. Tre av fyra kaféer i kedjan kommer kunna leva vidare.

– Verksamheten drabbades av kortsiktiga likviditetsmässiga problem på grund av effekterna av Covid-19 och det var framförallt hyrorna som bolaget låg efter med. Behovet av råvaror minskar ju i takt med att antalet gäster och personal kan permitteras – men hyror på stora lokaler i städer som Göteborg ligger kvar på samma nivå, säger Mercedes Lennartsson Anderås.

Genom nära samarbete med borgenärer och leverantörer kunde rekonstruktionen genomföras med ett lyckat utfall. Rekonstruktören arbetade aktivt tillsammans med flera nyckelpersoner vid bolaget för att hitta åtgärder som förbättrar förutsättningarna för en långsiktig lönsamhet och ett positivt kassaflöde. Ärendet stack ut genom det stora stödet från borgenärerna. Stödet ledde till att ärendet kunde avslutas med en frivillig ackordslösning som innebär en sänkning med 75 procent av alla större skulder i rekonstruktionen.

– Vi såg att det fanns potential att återfå lönsamhet och undvika konkurs. Bolaget har varit bekymmersfritt i alla sina 35 år, vilket gör det extra roligt att rekonstruktionen lyckades och att Condeco kan leva vidare, säger Mercedes Lennartsson Anderås.

Delphis team bestod av Mercedes Lennartsson Anderås och Fanny Callerud.