Delphi Competition Day

En dag i konkurrensrättens tecken

Det konkurrensrättsliga och regulatoriska området fortsätter att växa i snabb takt. Ökade krav från myndigheter och lagstiftare, nya regler för utländska direktinvesteringar och sanktionsregler som blir alltmer komplexa och långtgående innebär allt större utmaningar och ökad osäkerhet för många företag verksamma i Sverige och övriga EU.

Till Delphi Competition Day väljer vi ut de nyheter inom det konkurrensrättsliga och regulatoriska området som vi tycker är viktiga att känna till. Vi presenterar dessa nyheter och diskuterar vad de innebär för riskavväganden och praktiska utmaningar för företag. Vad blir effekterna av konkurrensmyndigheternas allt tuffare tillämpning av konkurrensreglerna och hur hanterar man mer generellt de ständigt ökande kraven från myndigheter och lagstiftare om man vill säkerställa compliance på alla nivåer av organisationen? Det är frågor vi tar upp och diskuterar.

Dagen riktar sig till dig som är bolagsjurist, VD, marknadschef, transaktionsansvarig, ekonomichef eller som i övrigt har ansvar för att fånga upp juridiska frågor i organisationen. Vi välkomnar även de konsulter – konkurrensekonomer, revisorer och kommunikationskonsulter – som vi samarbetar med. Delphi Competition Day är ett utmärkt tillfälle för dig som deltagare att lyssna, diskutera och ställa frågor!

"En mycket bra överblick över rättsutvecklingen det senaste året och precis så kort och koncis som man som bolagsjurist behöver. Det var även mycket intressanta paneldiskussioner!"

Deltagare 2024

Detta är Delphi Competition Day.

För andra året i rad bjöd vi den 8 februari i år in till Delphi Competition Day. Nytt för i år var att våra interna talanger även fick sällskap av externa talare med bred kompetens och lång erfarenhet inom kommunikation, konkurrensrätt och compliance-frågor.

Utöver trevligt mingel med möjlighet till nätverkande bjöds deltagarna på många intressanta spaningar och praktiska tips på hur företag bör agera för att inte trampa snett men även hur man kan använda konkurrensrätten till sin fördel. Paneldebatter mixades med traditionella nyhetsuppdateringar, allt för att deltagarna skulle få en så bred och konkret förståelse för dessa frågor som möjligt. Våra deltagare var mycket nöjda med dagen!

Program för Delphi Competition Day 8 februari 2024:

Konkurrensrättsåret 2023

Amanda Bos EkmanElisabeth Eklund, Helene Andersson

Amanda, Elisabeth och Helene gick igenom årets nyheter inom det konkurrensrättsliga området, såväl inom Sverige och Norden som på EU-nivå. Bland annat EU-kommissionens och Konkurrensverkets senaste beslut rörande vertikal prisstyrning presenterades, liksom den franska konkurrensmyndighetens mångmiljonböter för förbud mot internetförsäljning av lyxprodukter. En annan het fråga som diskuterades var den om förvärvsprövningar och den osäkerhet som skapats när EU-kommissionen numera anser sig behörigt att pröva förvärv under tröskelvärdena.

Ökade regulatoriska krav – vad bör jag känna till angående utländska direktinvesteringar respektive sanktioner?

Elisabeth Eklund, Felix Makarowski, Rickard Isacson

Det regulatoriska området fortsätter att växa i rasande takt och får allt större påverkan på investeringar och transaktioner. De nya reglerna avseende utländska direktinvesteringar, liksom alltmer komplexa och långtgående sanktionsregler, kan påverka allt från leveranskedjor till export och företagsförvärv.

Elisabeth, Felix och Rickard gick igenom och diskuterade vad företag bör känna till angående dessa nya regulatoriska krav för att undvika dryga böter och det straffrättsliga ansvar som följer vid överträdelser.

Konkurrensrätt – Vad kan vi vänta oss 2024?

Helene Andersson, Karl Hammarlund, Johan Hübner

Både EU-kommissionen och nationella konkurrensmyndigheter har fått eller kommer att få nya verktyg för att bekämpa konkurrensproblem inom särskilda sektorer. Även befintliga konkurrensregler ges ny tillämpning när konkurrensmyndigheterna nu fokuserar på hållbarhetsfrågor, utmanar strategier för att behålla anställda eller hålla löner nere och kliver in på andra rättsområden som t.ex. tillämpningen av GDPR.

Helene, Karl och Johan diskuterade hur denna utveckling påverkar, och förväntas påverka, företagen. De gav dessutom sin syn på vad de tror väntar oss på konkurrensrättsfronten framöver.

Paneldiskussion – Hur fångar organisationen på bästa sätt upp konkurrensrättsliga och regulatoriska risker och möjligheter?

Karin Roberts, Helena Norrman, Johanna Bjurling, Sandra Egelstig Bäck

Dagen avslutades med en paneldiskussion med fokus på hur bolagsjuristen kan stötta verksamheten i de utmaningar som företagen står inför när det gäller compliance. Karin, Helena, Johanna och Sandra diskuterade utmaningar, överväganden och prioriteringar i samband med de ökade kraven från myndigheter och gav tips på hur företag kan säkerställa korrekt och tydlig kommunikation.

"Det var en mycket givande och trevlig dag med sympatiska, kunniga och roliga talare."

Deltagare 2024

"Dagen var över mina förväntningar. Ni tog er an nyheter och uppdateringar på ett pragmatiskt och lyssnarvänligt sätt."

Deltagare 2024

Intresserad av att veta mer?

Vi håller dig att hålla dig uppdaterad!

Vill du få inbjudningar till våra frukostseminarier och andra evenemang? Anmäl dig till marknad@delphi.se.

Är du intresserad av individuella seminarier, specialanpassade nyhetsbrev eller gryningsrädsinstruktioner? Maila: elisabeth.eklund@delphi.se, helene.andersson@delphi.se, karin.roberts@delphi.se.

Välkommen även att följa oss och övriga kollegor på våra respektive profiler på Linkedin!

Talare

Elisabeth Eklund
Partner / Advokat

Elisabeth Eklund är ansvarig för Delphis EU- och konkurrensrättsgrupp. Elisabeth har omfattande erfarenhet av konkurrensrättsliga utredningar hos myndigheter, strategifrågor, gryningsräder, konkurrensrättsliga och regulatoriska tvister samt compliance-frågor och utbildningar. Hon är även gästföreläsare på Stockholms universitet. Elisabeth är rankad som en av de ledande svenska konkurrensrättsadvokaterna i internationella rankingar och fick även utmärkelsen Clients’ Choice Award som bästa konkurrensrätts-advokat i Sverige 2021.

Karin Roberts
Partner / Advokat

Karin har en lång och bred erfarenhet av olika konkurrensrättsliga frågor såsom förvärvskontroll, otillåtna samarbeten och missbruk av dominerande ställning. Hon har även erfarenhet av regulatoriska frågor, frågor kopplade till offentliga verksamheter och säkerhetsjuridiska frågeställningar. Karin bistår regelbundet klienter i dessa frågor både i utredningar hos myndigheter och i domstolsprocesser samt med förebyggande arbete och strategisk rådgivning. Hon är även ansvarig för Delphis CSR-arbete.

Helene Andersson
Counsel / Advokat

Helene Andersson har lång erfarenhet av all slags konkurrensrättslig rådgivning; från förebyggande complianceprogram till gryningsräder och komplexa konkurrensrättsliga domstolsprocesser. Hon är utöver advokat även docent i Europarätt och författare till böckerna Dawn Raids Under Challenge och Access and Cartel Cases.

Felix Makarowski
Senior Associate / Advokat

Felix arbetar huvudsakligen med konkurrensrättsliga och regulatoriska frågor. Felix bistår klienter i förvärvsärenden, konkurrensrättsliga utredningar och i säkerhetsfrågor. Felix bistår även klienter i ärenden som rör artificiell intelligens, IT-avtal och cookies

Amanda Bos Ekman
Associate

Amanda Bos Ekman är specialiserad inom konkurrensrätt. Amanda har erfarenhet av olika konkurrensrättsliga frågor som vertikala avtal, missbruk av dominerande ställning, konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet och konkurrensrättsliga domstolsprocesser. Hon har tidigare arbetat som sakkunnig jurist vid Konkurrensverket samt som notarie vid Förvaltningsrätten i Stockholm

Karl Hammarlund
Senior Associate

Karl Hammarlund bistår klienter med bland annat konkurrensrättslig och statstödsrättslig rådgivning. Karl arbetar även med regulatoriska frågor. Han har tidigare arbetat vid en internationell advokatbyrå i Bryssel.

Johan Hübner
Partner / Advokat

Johan Hübner är specialist med mer än 25 års erfarenhet av att upprätta, granska och förhandla kommersiella avtal, särskilt inom IT, immaterialrätt och tech. Johan är även specialist inom frågor kopplade till open source och ny teknik samt IT och immateriella tillgångar vid företagsöverlåtelser. Johans expertis omfattar också distribution, licensiering och försäljning av de flesta typer av kommersiella produkter och tjänster.

Rickard Isacson
Partner / Advokat

Rickard Isacson arbetar inom verksamhetsområdet Transactions och fokuserar på M&A. Rickard arbetar löpande med transaktioner, både nationella och gränsöverskridande inom olika branscher. Rickard företräder svenska och internationella aktörer, såväl industriella klienter som private equity-fonder och deras portföljbolag.

Helena Norrman
Partner, Kekst CNC

Helena Norrman är expert på att jobba med företags rykten och förtroenden, stödja förändring och ta fram och implementera affärsstrategier. I Ericsson fick hon ihop koncernens marknadsförings-, kommunikations-, varumärkes-, public affairs- och hållbarhetsfunktioner i ett team, så att koncernens omvandlings- och thought leadership-agendor kunde drivas effektivt.

Innan Helena började i Kekst CNC var hon marknads- och kommunikationsdirektör i Ericsson och ingick i åtta år i företagets ledningsgrupp. Hon har lång erfarenhet av att hantera bolagskommunikation i börsnoterade företag, inklusive både kris- och finansiell kommunikation. Hon triggas av att hantera komplexa kommunikationsutmaningar genom att utforma strategier och handlingsprogram och utnyttja en både mer traditionella och digitala verktyg och kanaler gentemot intressentgrupper.

Innan hon började i Ericsson år 1998 arbetade hon som kommunikationskonsult vid JKL (KekstCNC i Stockholm). Hon är civilekonom från Internationella ekonomlinjen vid Linköpings universite

Johanna Bjurling
Legal Counsel, Swedish Match

Johanna Bjurling arbetar idag som bolagsjurist inom Swedish Match med bland annat konkurrensrättsliga frågor. Tidigare erfarenhet från Advokatfirman Vinges konkurrensrättsgrupp och Konkurrensverket.

Sandra Egelstig Bäck
Legal Counsel, Södra Skogsägarna ekonomisk förening

Sandra Egelstig Bäck arbetar som företagsjurist på Södra Skogsägarna ekonomisk förening med framför allt allmän affärsjuridisk rådgivning, men också med compliance- och governance-frågor samt konkurrensrätt.