Victoria Wall Strandh

Partner / VD | Linköping

Du har nyligen blivit partner på Delphi, hur känns det och kan du beskriva hur du tagit dig så pass långt i din karriär?

Det känns såklart väldigt kul och spännande! Extra roligt att få möjlighet att bli partner fast jag inte är advokat. Det är ovanligt att en icke-advokat är delägare i en advokatbyrå och vägen dit innebär att man bland annat måste ansöka om dispens hos Advokatsamfundet. Dessutom är det bara den som innehar en VD-roll som kan beviljas dispens.

Jag har jobbat på Delphi i över tio år och jag har alltid trivts väldigt bra. Byrån stämmer väl överens med mig och mina preferenser vad gäller atmosfär, gemenskap, framåtanda och möjlighet till deltagande och utveckling. Jag började som administrativ chef och blev redan från början insläppt i verksamheten på ett genuint sätt. Under åren har jag fått utvecklas och fått förtroende att driva många olika projekt och hela tiden ta på mig utökat ansvar med bra stöttning från både chefer och kollegor. Jag har helt enkelt fått schyssta förutsättningar och möjlighet att växa. Det har förstås också handlat om att jag har vågat ta plats och stå för mina åsikter, att jag har varit engagerad och att jag har visat goda resultat inom olika områden. Visst var det en häftig känsla när delägargänget för några år sedan sa att de ville se mig i rollen som VD för Delphis Linköpingskontor. Att jag nu tre år senare även har fått möjlighet att bli partner känns förstås väldigt stimulerande och visar även att byrån är nytänkande sett från ett branschperspektiv.

Inom ditt verksamhetsområde, vad tror du är 2020-talets viktigaste prioritering?

Eftersom jag har en bakgrund inom HR så ligger områden som ledarskap, organisation och utveckling mig nära. Utifrån dessa områden tror jag att vi kommer få se att ledarskapet inte minskar i betydelse utan tvärtom blir allt viktigare. Ledaren/chefen måste vara bra på många saker för att skapa eller vidmakthålla ett välmående medarbetargäng och bolag. I en föränderlig värld måste man kunna leda både situations- och individanpassat vilket ställer krav på lyhördhet, förmåga att skapa och upprätthålla goda relationer samt att kunna kommunicera på ett tydligt sätt. Jag tror även att framtidens ledare måste ha hög emotionell intelligens och en vilja att delegera uppgifter för att på så vis bjuda in medarbetarna till delaktighet, ansvarstagande och utveckling. Chefen har också ett stort ansvar för att skapa en tydlig företagskultur, värderingar och vara en bra förebild.

Våra medarbetare och deras utveckling, prestationer och välmående kommer fortsätta vara en självklar prioritering. Mitt mål är att alla medarbetare – oavsett roll – ska vara motiverade, engagerade och tycka att livet på en affärsjuridisk byrå är toppen!

I min roll funderar jag förstås också mycket på byrån i sin helhet, hur organisationen ska se ut, hur teamen ska bemannas och vad vi i övrigt behöver beakta framåt. Vi måste vara lyhörda för vad marknaden, våra klienter och presumtiva klienter är i behov av när det gäller kvalificerad juridisk rådgivning inom olika kompetensområden. Rådgivningen vi levererar har blivit alltmer komplex under årens lopp och den utvecklingen kommer säkerligen fortsätta. Vi måste därför skapa förutsättningar för att vi kan fortsätta leverera högkvalitativa tjänster enligt klienternas behov och förväntningar.

"Hitta arbetsgivare och kollegor som matchar med just dig, för vid sidan av arbetsuppgifterna är känslan och samhörigheten avgörande för arbetsglädje och trivsel. Man ska ha kul på jobbet!"

Vad är dina främsta tips till kvinnor och deras karriärsval?

Mina tips är inte enbart till kvinnor utan till alla. Hitta din grej och ditt forum. Utgå från dig själv och låt dig inte styras av vad andra tycker. Fundera på vad du är intresserad av och prova dig fram, stäng inga dörrar för tidigt i karriären. Arbetslivet är långt så testa dig fram och satsa på det du har fallenhet för och tycker är roligt. Då har du störst chans att både utvecklas och trivas som bäst. Hitta arbetsgivare och kollegor som matchar med just dig, för vid sidan av arbetsuppgifterna är känslan och samhörigheten avgörande för arbetsglädje och trivsel. Man ska ha kul på jobbet!

Våga ta plats och ta ansvar för din egen utveckling. Var beredd att bidra med mycket engagemang och ambition, ingen annan kommer att göra jobbet åt dig.