Dahae Roland

Partner / Advokat | Tech & IP

Du har nyligen blivit partner på Delphi, grattis! Hur har din karriär sett ut?

Tack! Jag började jobba på bolag de första åren efter examen och gick sedan över till att jobba på byrå för drygt tio år sedan. Många väljer att göra tvärtom men jag är väldigt glad över att först ha fått erfarenheten av att jobba som intern bolagsjurist. Det hjälper mig mycket i mitt jobb på Delphi när det gäller att förstå vilka prioriteringar klienter har och hur kravställningen mot oss som extern rådgivare ser ut.

"Mitt främsta tips är att vara dig själv och hitta olika personer i verksamheten som kan motivera och stötta dig. Det är tidvis krävande att jobba på byrå och kollegor betyder väldigt mycket."

Du har också varit på sekondment utomlands. Har du nytta av den erfarenheten idag?

Absolut! Jag var på sekondment på en byrå i Sydkorea. Efter min tid som sekonderad har jag fått flera olika uppdrag och jobbar regelbundet med koreanska bolag. Som en extra bonus har jag fått damma av min koreanska som blir lite skarpare efter varje möte med koreanska klienter.

Inom ditt verksamhetsområde, vad tror du är årets viktigaste prioritering?

Jag tror det viktigaste är att hålla oss uppdaterade om den extremt snabba rättsutvecklingen och teknikutvecklingen som sker inom tech och IT. För ett år sedan var det blockchain som många bolag satsade på men det senaste året har fokuset i stället skiftat mot olika AI-tekniker. Från lagstiftningshållet men även från bolagens sida har man insett både möjligheterna och riskerna med AI. För att hänga med som jurist måste man därför prioritera att förstå både den legala men även den kommersiella aspekten av olika frågeställningar kopplade till området.

Vad är dina främsta tips till kvinnor som vill göra karriär i branschen?

Mitt främsta tips är att vara dig själv och hitta olika personer i verksamheten som kan motivera och stötta dig. Det är tidvis krävande att jobba på byrå och kollegor betyder väldigt mycket. Hitta en eller flera parhästar så blir arbetet mycket roligare!