Agnes Hammarstrand

Partner och Advokat – Tech & IP

Agnes Hammarstrand Delphi role models

– Är det okej om vi tar intervjun i farten, när jag transporterar mig för att spara tid?

Agnes kalender är väldigt uppbokad, och hon vill få så mycket tid som möjligt till sina klienter och kollegor som behöver stöttning. Förutom klientarbetet och att driva verksamheten framåt genom att vara engagerad som gruppchef för Tech & IP-gruppen i Göteborg är hon en flitigt anlitad föreläsare och talare på konferenser, hon deltar i studentevent och mässor, hon håller seminarier och workshops, engagerar sig som handledare för ett stort antal kollegor, blir inbjuden att delta i paneler, skriver artikelserier om jämställdhet, och har tre små barn.

– Jag har väldigt mycket energi och älskar mitt jobb! Jag har tre barn som jag vill umgås med, då krävs det noggrann planering och struktur för att få det att gå ihop med allt annat jag åtar mig. Det hade så klart inte gått utan min man. Det är oerhört viktigt med såväl en stöttande partner som stöttande kollegor för att kunna ha både ett bra arbetsliv och ett bra familjeliv. Jag har tur att vi har ett så pass bra klimat på byrån, vi ställer upp för varandra vilket gör att alla också trivs väldigt bra.

Innan Agnes började på Delphi arbetade hon på en annan advokatbyrå. Där hade hon en handledare som kom att betyda mycket för hennes karriär och hennes eget ledarskap.

– Han lät mig ta mycket eget ansvar, jag fick ta för mig, ta egna initiativ och leda både klientmöten och ärenden. Det passade mig perfekt och gjorde att jag fick en brant utvecklingskurva.

Den ledarfilosofin präglar Agnes idag, hon försöker få varje person i sitt team att ta egna initiativ och våga prova saker. Hon är noga med att dela med sig av sina kontakter och coachar yngre kollegor i affärsmannaskap för att de tidigt ska lära sig att vara klientansvariga.

– Jag har med tiden blivit bättre på att se till vad varje person vill och inte förutsätta att alla vill samma sak eller har samma mål. Jag har tidigare tryckt på ganska mycket för att få de yngre att våga och det har varit både på gott och ont. Det har gjort att jag ibland har pushat någon som inte vill bli pushad, och i andra fall har det varit det som fått personen att ta nästa steg. Min drivkraft är att få mina kollegor att utvecklas och växa och min förhoppning är att få se flera av dem bli partners på Delphi.

Viljan att förändra

Agnes brinner för jämställdhetsfrågor och hennes engagemang ledde till utmärkelsen Årets Justitia 2019, ett pris som tilldelas en person som gjort stora insatser för jämställdhet i juristbranschen. Tillsammans med sin kollega Emil Andersson skrev hon en artikelserie i branschtidningen ”Legally Yours” där de delade med sig av tips för att få mer jämställda advokatbyråer.

“Jämställdhet handlar om att förändra normer, strukturer och omedvetna beteenden”

– Jämställdhet handlar om att förändra normer, strukturer och omedvetna beteenden. Arbetet måste börja i ledningen och bland delägarna, hos de som faktiskt bestämmer. De måste ta frågan på allvar och viktigast av allt – de måste vilja ha en förändring.

Det är fortfarande inte en jämn könsfördelning på såväl Delphi som många av de andra stora affärsjuridiska byråerna. Agnes är långt ifrån nöjd, men hon är ändå övertygad om att en karriär på advokatbyrå lämpar sig perfekt för både kvinnor och män.

– Att vara advokat och konsult är fantastiskt. Det är alltid nya puckar och roliga saker som händer hela tiden, det kommer nya frågeställningar, nya ärenden och man lär sig ständigt något nytt. Det blir aldrig tråkigt eller enformigt. Att jobba med att få både människor och företag att växa är riktigt roligt. Har man rätt förutsättningar i form av stöttande kollegor och ett hållbart ledarskap som genomsyrar verksamheten så är utsikterna goda för alla som vill göra karriär på byrå.

Agnes menar att en startpunkt för att skapa förutsättningar för likabehandling är att bli medveten om omedvetna fördomar, ”unconsious bias”. Hon tror att det är få arbetsplatser som aktivt vill försumma kvinnor och premiera män, men att de genom omedvetna fördomar eller beteenden kan göra det ändå.

– Ett exempel på det är att män ofta rekryteras på potential, medan kvinnor rekryteras på kompetens. Vi måste bli medvetna om att vi alla har olika omedvetna beteenden och fördomar som inte grundar sig i fakta och som kan bidra till att kvinnor blir diskriminerade.

– Jag är en av dem som har gått i bräschen för att män och kvinnor på advokatbyråer ska ha samma möjligheter och många i branschen har betraktat mig som ”radikal” och ”jobbig” som har drivit på dessa frågor. Jag drivs av en vilja att förändra vår bransch och är stolt över att ha varit ”jobbig” eftersom det har bidragit till en normalisering av ämnet som är nödvändig för att vi ska få till en större förändring.

 

Agnes bästa tips för att förändra strukturer:

  • Jämställdhet måste vara på agendan i ledningen.
  • Se till att börja göra någonting! Gör man ingenting annorlunda kommer inget heller att förändras, gör man någonting har man i vart fall börjat resan mot en förändring.
  • Sätt upp konkreta åtgärder, med tydliga mål och en plan för vägen dit.
  • Se till att engagera männen. Jämställdhet är en fråga för bägge könen.
  • Bli medveten om hur omedvetna fördomar, ”unconscious bias”, påverkar dig, i din roll och vad du behöver göra för att förändra ditt tankemönster.