Lär känna Karin Roberts

Counsel i EU- & konkurrensrättsgruppen i Stockholm

 

Möt Karin Roberts som har fyra döttrar, brinner för integrationsfrågor och var biträdande enhetschef på Konkurrensverket innan hon började på Delphi. Varför valde hon att gå till advokatbyrå efter flera år på myndighet och tycker hon att det är en myt att det inte går att jobba på byrå och samtidigt ha familj?

Advokatfirman Delphi, Delphi, Affärsjuridik

Året som au pair i EU-meckat Bryssel väckte Karins intresse för EU- och konkurrensrätt. Intresset höll i sig genom juristlinjen och ledde till en master i kommersiell EG-rätt i Dublin. Via Justitiedepartementet, en annan advokatbyrå och åtta år på Konkurrensverket har hon nu landat på Delphi. Det var ingen slump. Karin kände sedan tidigare till Elisabeth Eklund, som driver gruppen för EU- och konkurrensrätt, eftersom hon är en av Sveriges ledande experter inom området. När hon såg att Elisabeth sökte en person till sitt team var hon inte sen att söka.

– Avgörande för mig när jag valde att tacka ja till en tjänst som senior associate på Delphi var självklart inspirerande arbetsuppgifter, men även att jag blev respektfullt bemött under intervjuerna. Det fanns inte en antydan om att det inte skulle gå att kombinera familj med en rådgivarroll på byrå. Att detta inte var något som bekymrade Delphi och att de fullt ut litade på min förmåga att göra mina egna prioriteringar gjorde att jag kände mig oerhört väl bemött – och det har hållit i sig! På Delphi känner jag mig respekterad som småbarnsförälder, som kvinna och som människa.

Nu har det gått ett och ett halvt år sedan Karin började och hon stormtrivs. Teamet hon tillhör har ett bra samarbete där hänsyn och förståelse för varandra alltid står i fokus.

– Att jobba i Delphis grupp för EU- och konkurrensrätt är jätteroligt. Elisabeth drar in stora och spännande konkurrensrättsliga ärenden, vilket gör att vårt team jobbar med kvalificerad konkurrensrätt, men även med statsstöd och regulatoriska frågor. Det är kul och varierande!

Karin valde att gå från en tillsynsmyndighet till byrå för att få fokusera mer på att hjälpa företag och personer i företagsledande roller att hitta rätt. I rollen som rådgivare jobbar man nära företagen och försöker hjälpa dem på bästa sätt. Att hjälpa olika människor i deras roller ger henne energi.

Engagerad i läxverkstäder

Något annat som Karin får energi av är att engagera sig i integrationsfrågor. Karin håller bland annat i Delphis läxverkstäder genom NU: Nolla utanförskapet.

– Jag har ont av utanförskap och är väldigt mån om inkludering. Jag tycker att man kan bidra med det man själv mäktar med, oavsett hur stort eller litet det är. För min del är det just nu att hålla i Delphis läxverkstäder. Det är en liten insats från mig som ger ungdomarna mycket. Dessutom får jag och mina kollegor tillbaka i form av både uppskattning och mening.

Att få möjlighet att engagera sig i läxverkstäderna genom jobbet och att Delphi tycker att det är viktigt att bidra till ungdomarnas utveckling och integration är något Karin är glad över.

– En stor del av det som gör att jag trivs så bra på Delphi är att jag får utrymme för att vara mig själv och att jag får möjlighet att engagera mig i frågor som jag brinner för. Jag är tacksam över att engagemanget också uppskattas internt.

Kombinera familj och jobb på byrå

Något man ofta får höra är att det inte skulle gå att kombinera familj med att jobba på byrå. Karin upplever att det fungerar väldigt bra för henne, men är noga med att poängtera att det inte är utan ansträngning. Det krävs planering, struktur, energi och flit.

– Jag har aldrig känt mig så flexibel som jag gör i min nuvarande roll och det är flexibiliteten som gör att jag får ihop mitt liv. Jag har en otroligt förstående chef som ger mig förutsättningarna jag behöver för att kunna prioritera både mitt jobb och min familj. Jag kan ofta utföra mina arbetsuppgifter hemma eftersom fokus ligger på att få uppgifterna gjorda, inte på var de utförs. Ibland fungerar det inte att jobba hemifrån, men många möten kan genomföras på telefon, videokonferens eller mejl. Jag tycker att det fungerar utmärkt, men jag får planera och göra prioriteringar varje dag.

– Vill man arbeta på advokatbyrå ska man inte påverkas av att någon annan påstår att det inte går. Man kan självklart välja att inte arbeta på byrå under småbarnsåren för att man gör andra prioriteringar, men vill man vara konsult under den perioden i livet så fungerar det. Gå in med inställningen om att det kommer att gå, men var ödmjuk inför det oförutsedda som kan hända och att det kommer kräva planering och effektivitet, avslutar Karin.